Alergeny
INFORMACE O ALERGENECH VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ
13. prosince 2014 nabylo účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady č.1169/2011 ze dne 25.října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které má umožnit jednoduchý přístup k nejdůležitějším informacím o potravině.
Tato právní úprava přináší stravovacím provozům, tj. i naší školní jídelně, povinnost informovat strávníka o alergenech obsažených v nabízených pokrmech (každý strávník se musí dozvědět, zda se v nabízeném pokrmu vyskytují nějaké konkrétní alergeny).
Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce pokrmů a potravin. Je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale není povinna brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti (alergie) jednotlivých strávníků. Při výrobě jídel to ani není možné. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám hlídat. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na nějaký alergen.
Jakým způsobem naše jídelna informuje strávníka o obsahu alergenů v pokrmech?
Seznam očíslovaných alergenů je vyvěšen na nástěnce ve školní jídelně vždy vedle aktuálního jídelníčku a za každým vypsaným pokrmem v jídelníčku jsou číselně označeny alergeny, které daný pokrm obsahuje (přítomné alergeny jsou uvedeny slovem ,,obsahuje"). Stejným způsobem jsou označeny alergeny v jídelníčku na těchto našich webových stránkách.
Marcela Brejchová, ředitelka SŠJ
SEZNAM ALERGENŮ - dle směrnice 1169/2011 EU
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kontaktní telefon: 487 523 199
e-mail: sj.spicak@tiscali.cz
Vedoucí stravování: 734 571 343
Ředitelka: 734 571 340
Oběd lze přihlásit/odhlásit nejpozději


































